Тигани и касероли
Тиганите и касеролите са част от оборудването на всяка съвременна кухня. Те се отличават със своите размери, вместимост и използван материал за производство. Какво е тяхното предназначение? Каква е разликата между тях?
Какво е предназначението на тиганите и касеролите в кухнята
Предназначението на тигана е за пържене на различни храни с малко количество олио. За предотвратяване на загаряне, при пържене на печката, се препоръчва постоянно разбъркване и разклащане на съда до получаване на загар от всички страни на пържените продукти.
Касеролите изпълняват същото предназначение, но те са с по-високи стени и почти винаги имат капак. Така се избягва пръскането на гореща мазнина и може да се задушава различни храни във фурната. Приличат на плитка тенджера или дълбок тиган. Могат да се използват още за готвене на различни ястия и за печене на меса от всяка домакиня.
И двете притежават дръжка, с дължина от 10 до 30 см. Тя позволява безопасното отстраняване на съда от печката и прави пърженето и приготвянето на вкусни ястия по-удобно и комфортно.
От какви материали се изготвят
Металните тигани и касероли обикновено са оборудвани с допълнително 4-6 слойно незалепващо покритие от тефлон. Позволяват готвене и пържене без мазнина, а също улесняват и миенето след употреба.Основният материал за производството на тигани и касероли е металът. Предимно се срещат неръждаемите метални, чугунени или алуминиеви модели със стъклени капаци. Тенджерите от неръждаема стомана са особено предпочитани. Тяхната лекота и наличие на двойно дъно ги прави по-издръжливи и устойчиви на повишена топлина от различните видове нагреватели и при готвене на газ.
Алуминиевите тигани и касероли имат две основни предимства: бързо нагряване и повишена лекота.
Медните се отличават с топлопроводимост, надвишаваща 10 пъти тази на алуминия и стоманата. Така готвенето на газ е значително по-бързо, а полезните вещества в храните се запазват.
Какви здравословни храни могат да се готвят
Касеролите са универсални съдове за пържене, готвене, задушаване и варене на различни здравословни храни. Техните високи стени и защитен стъклен капак позволяват приготвяне на различно количество продукти за определен брой хора.
Тиганите позволяват бързото пържене на риба, картофи, месни продукти и вкусни зеленчуци.
За какво е важно да внимавате при избора
При избора, главна цел са нуждите и предпочитания. Тоест, има значение дали ще използвате тези кухненски съдове от време на време или всекидневно, определени продукти ли ще пържите, варите и задушавате или големи количества за обществена консумация? На база това се определя:
- размерът – дълбочината и големината на активната площ. При нужда от приготвяне на големи количества храна, размерът и вместимостта на съда трябва да са по-големи;
- покритието – то може да е керамично, алуминиево, тефлоново, но не се препоръчва наличието на кадмий, олово, меламин. Те са токсични и при високи температури се отделят и поглъщат;
- типът на печката – обърнете внимание, че някои тигани и касероли не са предназначени за индукционни печки;
- допълнителните възможности – някои комплекти са придружени от допълнения във вид на скара или грил за задушаване на пара. В други случаи, дъното не е гладко, а релефно, минимизирайки поетата мазнина при пържене.
Защо да пазарувате от itt-shop.bg
Онлайн магазинът предлага огромно разнообразие от кухненски продукти и посуда за приготвяне на здравословни и вкусни храни. Изработени са от различни материали и се отличават с повишена дълготрайност и достъпни цени. Периодично провеждаме промоции и намаления, предлагаме бързи доставки и експертна безплатна клиентска консултация.